torstai 17. syyskuuta 2015

Hoito- ja huolenpitotyön toteuttaminen: Ergonomiatehtävä

1. Tuolit
Hoivatuoli: On tuoli, jonka voi säätää lepoasentoon ja istuin on kallistettavissa. Siirtymistä helpottaa jalkalauta, sivusuunnassa olevat käsituet ja yhtenäinen työntökahva. Tuolissa hyvin rullaavat keskuslukittavat pyörät ja takapyörien suuntalukitus. Suunniteltu käyttäjän sekä asiakkaan ja hoitohenkilökunnan tarpeet huomioiden. Asiakkaalle joka istuu paljon ja tarvitsee avustajaa.

2. Kotihoitosänky: Tukevarakenteinen ja varmatoiminen sänky. Keskuslukittavat pyörät. Sängyn säilyttämisen ja siirtämisen helpottamiseksi mukana on aina kuljetusvaunu, kohottautumisteline ja puiset sivulaidat. Käyttö on helppoa ja käsiohjaimisissa on selkeät käyttöä ohjaavat symbolit. Sopii laitoskäyttöön ja vaativaan kotihoitokäyttöön.  Soveltuu henkilöille joilla liikkumisvaikeuksia.

3. Niskatyyny: Painerasitusta vähentävä ja lämpöherkkä materiaali, joka mukautuu käyttäjän mukaan. Muotoiltu SafeMed-niskatyyny ohjaat asennon luonnolliseksi, jolloin niska-hartiaseutu lepää ja palautuu rasituksesta. Vaihdettava korkeus tyynyä kääntämällä,




4. Istuintyyny: Parantaa istuinmukavuutta, tasaa kehon painon jakautumista alustalle ja tukee istuma-asentoa.  Pyörätuolissa päivittäin istuvat tarvitsevat istuintyynyä.
Supracor-istuintyyny
5. Turvavyöt: Turvavyö estää tuolista tippumista, kaatuminen tai istuma-asennon liukuminen alas. Vyön päät kiinnitetään yleisesti pyörätuolin runkoon ohjeistettuun kohtaan.  Soveltuu esim. pyörätuolissa oleville.

john.png

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Avekki-koulutus

Mikä on avekki?
Avekki on aggression ja väkivallan ennakointia sekä hallintaa ja toimintatapamalli sisältää kouluttamista, kehittämistä sekä yhteiskuntaan integrointia. Sekä korostaa myös yhdessä toimimisen tärkeyttä.
Mitä siihen sisältyy?
Koulutukseen sisältyy erilaisia keinoja hoitotoimenpiteiden ja tehtävien suorittamiseen sekä itsensä suojaamiseen. Yhteiset toimintatavat takaavat työ- ja asiakasturvallisuuden.


Mielenterveys

 1. Mitkä ovat mielenterveyden peruspilarit?
Terveelliset elämäntavat, oma henkinen hyvinvointi, taidot, ihmissuhteet, haasteet, valinnat, itsetuntemus- ja arvostus yms.
2. Kuinka voi motivoida asiakasta parempaan mielenterveyteen?
Neuvoa häntä syömään monipuolisesti ja terveellisesti, liikkumaan tarpeeksi, tekemään asioita, mistä tykkää, ottamaan rennosti ja viettää aikaa ystävien ja läheistensä kanssa.
3.Voiko mielisairaalla olla mielenterveyttä?
Voi olla mielenterveyttä sairauksesta riippumatta.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Tehtävä 23.3

1. Mitä tarkoitetaan lääkinnällisellä kuntoutuksella?
Lääkinnällisen kuntoutuksen tarkoituksena on auttaa kuntoutujaa ylläpitämään tai parantamaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Tavoitteena tukea kuntoutujaa elämäntilanteen hallinnassa ja suoriutumaan pävittäisissä toiminnoissa.
2. Lääkinnällinen kuntoutus sisältää erilaisia terapioita. Selvitä mitä tarkoitetaan:
Fysioterapialla
Terapiaa, jonka tavoitteena ylläpitää ja parantaa ihmisen liikkumista.
Toimintaterapialla
On lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena antaa yksilölle keinoja selviytyä omatoimisesti oman elinympäristön arkisissa tilanteissa.
Puheterapialla
Tarkoituksena auttaa puhe- tai kielihäiriöistä henkilöä poistamalla, lieventämällä ja ehkäisemällä puheen ja kielen häiriöitä sekä niihin liittyviä vuorovaikutuksen ongelmia.
Psykoterapialla
Erilaisten mielenterveyden häiriöiden psykologinen hoitomuoto.
Neuropsykologisella kuntoutuksella
Pyrkii vähentämään erilaisten aivovaurioiden aiheuttamaa käytännön haittaa.
Sopeutumisvalmennuksella
On kuntoutuksen lakisääteinen palvelumuoto, jonka tavoitteena tukea vammaista henkilöä ja hänen lähiyhteisöään vammaisuuden tai sairauden aiheuttamissa elämänhallinnan ongelmatilanteissa.
 Kuntoutusohjauksella
On kuntoutujan ja hänen lähiympäristönsä tukemista, neuvontaa ja ohjausta.
Mitä muita terapiamuotoja löysit?
- Taideterapia
- Musiikkiterapia
- Kirjallisuusterapia
3.Mitä tarkoitetaan sosiaalisella kuntoutuksella?
Sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan syrjäytyneiden henkilöiden paluuta yhteiskunnalliseen osallisuuteen vahvistamalla kuntoutettavan sosiaalista toimintakykyä ja sosiaalisen vuorovaikutuksen edellytyksiä.

lauantai 21. maaliskuuta 2015

kotitehtävä 21.1

1. Kirjaa ylös ajatuskartta/ranskalaisilla viivoilla lähihoitajan ammatillisen työn haasteista/riskeistä sekä mahdollisuuksista,  jotka tulevat eteen työskentelyssä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kanssa?
2. Miten näitä työn mahdollisuuksia voi  kehittää? entä kuinka riskejä ehkäistä?
3.Mieti ja pohdi mitä ajatuksia ja tuntemuksia itselläsi on päihde- ja mielenterveysasikkaiden hoidosta ja työskentelystä heidän kanssaan? Mitkä ovat jaksamisesi vahvuudet?Miten huolehdit itsestäsi työntekijänä?

1. Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kanssa työntekijältä vaaditaan pitkäjänteisyyttä, hyviä vuorovaikutustaitoja, huumoria, halua tehdä moniammatillista työtä sekä kykyä sietää myös pettymyksiä.
2. Mahdollisuuksia voi aina parantaa olemalla itse aktiivisempi ja ottamalla asioista selvää Riskejä voi ehkäistä olemalla aina valmis erilaisiin tilanteisiin. Sekä tietää paljon asiakkaista etukäteen, joten osaa jo arvioida heidän mielialojaan.
3. Asiakkaita siinä missä muutkin. Jaksemisen vahvuudet ovat kärsivällisyys ja energisyys. Huolehdin itsestäni liikkumalla tarpeeksi ja syömällä monipuolisesti sekä nukkumalla riittävästi.